BẠN CÓ ĐANG LÃNG PHÍ NGÂN SÁCH KHI QUẢNG CÁO FACEBOOK?

 

[English Below] Quảng cáo là hoạt động marketing không thể thiếu trong lĩnh vực kinh doanh. Với hơn 2,2 tỷ người sử dụng hàng tháng, Facebook là một trong những trang quảng cáo hàng đầu dành cho các doanh nghiệp.

Tuy nhiên, việc phải chi trả phí quảng cáo cao nhưng không mang lại hiệu quả như mong đợi luôn là vấn đề khiến các nhà kinh doanh đau đầu. Vậy làm thế nào để tránh lãng phí chi phí quảng cáo trên Facebook? Cùng Tròn House tìm hiểu điều này bạn nhé! 

 

Photo by Newonads

Chạy quảng cáo hiệu quả chưa bao giờ là điều dễ dàng, nhất là đối với một thị trường cạnh tranh cao như Facebook. Chắc hẳn rằng, doanh nghiệp nào cũng đã từng một lần trải qua những khó khăn dưới đây

 

Tỷ lệ chuyển đổi thấp

Ngoài quảng bá thương hiệu, mục đích chính của việc quảng cáo là tiếp cận và thuyết phục khách hàng mua sản phẩm, giúp doanh nghiệp nâng cao doanh thu bán hàng. Trong thực tế, đã có rất nhiều doanh nghiệp tiếp cận được vài trăm nghìn người dùng Facebook nhưng số lượng sản phẩm bán được chỉ vài chục, thậm chí vài đơn hàng. Cũng có trường hợp những post quảng cáo nhận được nhiều tương tác, like, share nhưng kết quả doanh thu lại không như kỳ vọng.

 

Photo by ebiz

 

Chi phí quảng cáo tăng cao

Với nhu cầu quảng cáo Facebook ngày càng cao, mức chi phí chạy quảng cáo cũng vì thế mà tăng lên đáng kể. Giữa một mặt hàng nhiều doanh nghiệp cùng quảng cáo, bài viết nào trả phí cao hơn sẽ được xuất hiện đầu Newsfeed với tần suất thường xuyên, trong khung giờ lý tưởng nhiều người online. Ngược lại, bài viết trả phí thấp sẽ nằm vị trí cuối Newsfeed, xuất hiện ít và vào những khoảng thời gian ít người online.

 

 

Photo by quảng cáo Billboard

 

Số liệu quảng cáo ảo 

Facebook có nhiều hình thức tính phí như thông qua lượt like, share, comment hay số lượng Inbox. Với những sản phẩm hay ngành hàng cạnh tranh khốc liệt, việc bị đối thủ chơi xấu là điều không tránh khỏi. Rất nhiều doanh nghiệp gặp phải tình trạng chạy nhiều tiền quảng cáo, số liệu ra đẹp nhưng hiệu quả không cao, bán ít hoặc không được đơn hàng nào. Doanh nghiệp cũng không thể đo lường, khảo sát người xem đã tiếp cận quảng cáo vì các chỉ số ảo này không rõ ràng, gây khó khăn và nhiễu loạn thông tin.

 

Photo by Tinh tế

 

Có vô số nguyên nhân gây nên những khó khăn trên cho doanh nghiệp khi quảng cáo trên Facebook, tuy nhiên theo số liệu khảo sát, Tròn House tóm gọn những nguyên nhân chủ yếu sau:

 

Quảng cáo không có mục tiêu, chiến lược rõ ràng

Mục tiêu và chiến lược là kim chỉ nam quyết định quảng cáo của bạn có thành công hay không. Nhiều doanh nghiệp nghĩ chỉ cần bỏ tiền vào là sẽ ra đơn mà không tính toán cẩn thận, không có kế hoạch rõ ràng, không đo lường được hiệu quả, hậu quả là “Tiền mất tật mang”.

 

Biết mục đích thực hiện quảng cáo là gì, doanh nghiệp có hướng đi rõ ràng, xây dựng chiến lược cụ thể, phân bổ nhân lực và chi phí hợp lý cho từng hoạt động. Nếu không có mục tiêu, doanh nghiệp không biết chạy quảng cáo làm gì, từ đó phát sinh các hoạt động không cần thiết, gây lãng phí ngân sách.

 

Photo by vector stock

 

Chưa tối ưu content, hình ảnh và video quảng cáo

Đa số người dùng Facebook chỉ dành trung bình 3s cho 1 quảng cáo, nếu bài đăng không có hình ảnh đẹp - video hấp dẫn, họ sẽ nhanh chóng rời đi. Ngoài ra Visual đẹp mà Content dài dòng thì khách hàng chỉ xem cho vui. Thiếu một trong hai nhân tố - Visual và Content, quảng cáo sẽ không đạt hiệu quả như mong đợi.

 

Photo by branddance

 

Quảng cáo nhắm mục tiêu quá rộng hoặc quá hẹp

Có 2 điều quan trọng nhất khi chạy quảng cáo Facebook: đầu tiên là nội dung hấp dẫn người xem, thứ hai là chọn đúng mục tiêu để quảng cáo của bạn tiếp cận chính xác đối tượng khách hàng có nhu cầu. Nội dung hay, hình ảnh đẹp nhưng nếu bạn định vị sai đối tượng khách hàng thì quảng cáo cũng xem như lãng phí. Tròn House sẽ lấy ví dụ đơn giản sau: 

 

Bạn bán một bộ sưu tập thời trang phong cách nữ tính quyến rũ, phần đối tượng chạy Ads lại chọn độ tuổi từ 13-18. Các bạn trẻ có thể thấy thích thú vì hình ảnh đẹp, bắt mắt, nội dung thú vị nhưng cuối cùng họ sẽ không mua sản phẩm vì không đúng với nhu cầu.

 

Photo BST “Thu” - Cashew

Photo by Tròn House

 

Hiểu rõ những khó khăn trên, Tròn House sẽ chia sẻ với bạn những cách để quảng cáo hiệu quả hơn, tránh lãng phí tiền mà hiệu quả không như mong đợi:

 

Có chiến lược, mục tiêu rõ ràng

Quảng cáo thành công hay không bắt nguồn từ chính bài đăng của bạn trên Facebook. Hãy đầu tư xây dựng chỉn chu từ những bước đầu: Lên kế hoạch bài bản, có mục tiêu rõ ràng, chiến lược hợp lý. Có mục tiêu cũng như chiến lược cụ thể, bạn sẽ dễ dàng hơn khi bắt tay vào triển khai các chiến dịch quảng cáo.

 

Photo by technoclub

 

Đầu tư Content - Visual cho quảng cáo

“Content is King” - Câu nói này chưa bao giờ là sai. Nội dung hay chính là cầu nối giữa thương hiệu và khách hàng. Hãy hóa thân thành người bạn, thành tri kỉ của khách hàng với những nội dung bổ ích, hấp dẫn, lời văn gần gũi, thân thiện để tạo sự gắn kết cho họ.

 

Ngoài content, bạn cũng phải đầu tư cả visual kèm theo. Có đến 90% khách hàng sẽ bị thu hút bởi bài viết có hình ảnh - video bắt mắt đính kèm. Quan trọng hơn, thay vì lấy hình trên mạng, hãy tự thiết kế hình ảnh visual để gây ấn tượng mạnh mẽ và khiến khách hàng ghi nhớ lâu hơn về thương hiệu. Chỉ khi thương hiệu của bạn để lại dấu ấn riêng trong tâm trí khách hàng, bạn mới có cơ hội chiến thắng và vượt lên trước các đối thủ của mình

 

Photo by sapo

 

 Photo by admico

Một khi Visual và Content đã tốt thì tương tác tự nhiên cũng sẽ tốt theo. Kylie Jenner - Tỷ phú tự thân trẻ nhất nước Mỹ, đã thành công trong việc xây dựng Thương hiệu mỹ phẩm của cô nhờ chiến lược Visual - Content qua mạng xã hội Instagram quá tốt.

 

Photo by @kylierjenner

 

Tạm kết

Chưa bao giờ thị trường quảng cáo trên Facebook lại sôi động như hiện nay. Mỗi ngày lướt Facebook, bạn đều sẽ bắt gặp ít nhất 2 bài chạy quảng cáo trở lên. Tuy nhiên, làm sao để tối ưu hiệu quả và tiết kiệm chi phí vẫn là điều các doanh nghiệp, thương hiệu vẫn đang đau đầu. 

 

 

Photo by admico

 

Nếu còn những lo lắng về rủi ro khi quảng cáo trên Facebook, hãy liên hệ với Tròn House để được chia sẻ và tư vấn tận tình. Tròn House là đơn vị uy tín chuyên cung cấp trọn gói Giải pháp Marketing từ việc hoạch định chiến lược Marketing đến Định Hướng Hình Ảnh - Video, Content hiệu quả cho việc bán hàng, cam kết chất lượng với chi phí hợp lý.

 

 TRÒN HOUSE

 

 

Xem thêm:

HỌC LỎM BÍ KIẾP LÀM VISUAL CONTENT CỦA CÁC CHIẾN DỊCH HIỆU QUẢ TẠI VIỆT NAM

CÁC CHIẾN LƯỢC HÌNH ẢNH - NỘI DUNG MARKETING ĐEM LẠI HIỆU QUẢ VƯỢT BẬC CHO DOANH NGHIỆP

CÁC CÔNG CỤ TUYỆT VỜI GIÚP SÁNG TẠO VISUAL CONTENT ẤN TƯỢNG CHO CÁC CHIẾN DỊCH MARKETING 

 

 

ARE YOU WASTING YOUR BUDGET WHILE ADVERTISING ON FACEBOOK?

 

Advertising is an indispensable marketing activity in the field of business. With more than 2.2 billion monthly users, Facebook is one of the top advertising sites for businesses.

However, having to pay high advertising costs but not as effective as expected is always a problem for businesses. So how to avoid wasting advertising costs on Facebook? Let's Tron House find out!

 

Photo by Newonads

Running effective ads has never been easy, especially for a highly competitive market like Facebook. Surely, every business has once experienced the following difficulties:

 

Low conversion rate

In addition to brand promotion, the main purpose of advertising is to reach and persuade customers to buy products, helping businesses improve sales. In fact, many businesses have reached a few hundred thousand Facebook users but the number of products sold is only a few dozen, even a few orders. There are also cases where the post ads receive a lot of interaction, likes, shares but the revenue results are not as expected.

 

Photo by ebiz

 

Advertising costs increase

With the increasing demand for Facebook ads, the cost of running ads therefore increases significantly. In the middle of an item with many businesses advertising, the higher paying article will appear at the top of the Newsfeed with regular frequency, within the ideal time frame of many online people. Conversely, low-paid articles will be at the bottom of the Newsfeed, appear less often, and in less time when online.

 

 

Photo by quảng cáo Billboard

 

Virtual advertising figures

Facebook has many forms of charging such as through likes, share, comment or number of Inbox. With fierce competition products or industries, it is inevitable that bad players will play badly. Many businesses encounter a situation of running a lot of advertising money, beautiful figures but not high efficiency, little or no sales orders. Enterprises also cannot measure and survey viewers who have approached the ads because these virtual indicators are not clear, causing difficulties and information disturbances.

 

Photo by Tinh tế

 

There are countless causes of these difficulties for businesses when advertising on Facebook, but according to survey data, Round House summarizes the following main causes:

 

Advertising has no clear goals or strategies

Goals and strategies are a guide to decide whether or not your ad is successful. Many businesses think that just putting money into it will make an application without careful calculations, without a clear plan, without measuring the effectiveness, the result is "losing money and getting nothing".

Knowing what the purpose of advertising is, businesses have a clear direction, specific strategies, human resources allocation and reasonable costs for each activity. Without goals, businesses do not know what to run ads for, thereby generating unnecessary activities, causing a waste of budget.

 

Photo by vector stock

 

Not optimized content, images and promotional videos

The majority of Facebook users only spend an average of 3 seconds on 1 ad, if the post does not have nice images - attractive videos, they will quickly leave. In addition, Visual is beautiful but the content is verbose, so customers will only watch for fun. Lacking one of two factors - Visual and Content, advertising will not work as expected.

 

Photo by branddance

 

The targeted ad is too broad or too narrow

There are two most important things when running Facebook ads: the first is the content that appeals to the viewer, the second is to choose the right target so that your ads reach the right customers. Good content, beautiful images, but if you misplace the target audience, the advertising is also considered wasteful. Tron House will take the following simple example:

 

You sell a collection of glamorous feminine fashion, the Ads object chooses the age range of 13-18. Young people may find it interesting because the pictures are beautiful, eye-catching, interesting content but in the end they will not buy the product because it does not match the needs.

 

Photo BST “Thu” - Cashew

Photo by Tròn House

Understanding these difficulties, Tron House will share with you ways to advertise more effectively, avoid wasting money but not as expected:

 

There are clear strategies and goals

Whether or not your ad is successful originates from your own Facebook post. Invest in elaborate construction from the first steps: Planning methodically, with clear goals, reasonable strategies. Having specific goals and strategies, it will be easier for you to embark on implementing advertising campaigns.

 

Photo by technoclub

 

Content Investment - Visual for advertising

"Content is King" - This statement is never wrong. Good content is the bridge between brands and customers. Be a friend, a soulmate of your customers with useful, engaging, friendly and friendly content to create their connection.

 

In addition to content, you must also invest in visuals. Up to 90% of customers will be attracted by images with images - eye-catching video attached. More importantly, instead of taking pictures online, design your own visuals to make a strong impression and keep customers remembering the brand longer. Only when your brand has its own mark in the minds of customers will you have the opportunity to win and surpass your competitors.

 

Photo by sapo

 

Photo by admico

 

Once Visual and Content are good, the natural interaction will be good as well. Kylie Jenner - America's youngest self-made billionaire, has succeeded in building her Cosmetic Brand thanks to the Visual - Content strategy through Instagram social network so well.

 

Photo by @kylierjenner

 

Conclusion

Never before has the advertising market on Facebook been so active. Every day surfing Facebook, you will encounter at least 2 articles running ads or more. However, how to optimize efficiency and cost savings is still a problem for businesses and brands.

 

 

Photo by admico

 

If you still have concerns about the risks of advertising on Facebook, please contact Tron House for sharing and dedicated advice. Tron House is a reputable unit specializing in providing a package of Marketing Solutions from marketing marketing planning to Image Orientation - Video, Content effective for sales, quality commitment with reasonable cost.

 

 

TRON HOUSE SUMMARIED

 

Xem thêm:

HỌC LỎM BÍ KIẾP LÀM VISUAL CONTENT CỦA CÁC CHIẾN DỊCH HIỆU QUẢ TẠI VIỆT NAM

CÁC CHIẾN LƯỢC HÌNH ẢNH - NỘI DUNG MARKETING ĐEM LẠI HIỆU QUẢ VƯỢT BẬC CHO DOANH NGHIỆP

CÁC CÔNG CỤ TUYỆT VỜI GIÚP SÁNG TẠO VISUAL CONTENT ẤN TƯỢNG CHO CÁC CHIẾN DỊCH MARKETING